Things are different now

Those of you who know me well, or even not so well, might know that I had to reformat the hard drive on my main computer. Wiped everything off, and started again…. why this radical thing? Well, the boot up time (which should be around the 20 second or so mark), had got longer and longer, and the computer was taking anything up to 4 minutes to be in a useable state.

I spent ages on the phone with Apple, and in the first instance just re-installed the operating system. It helped, but not a lot – and in the end I bit the bullet, backed it all up (again), and hit the delete button.

Wiping the data was the easy part – I’d even remembered to ‘switch off’ Adobe, so they didn’t think I was trying a reinstall on a third machine. Anyway – it went pretty well. The ‘delete’ didn’t take long, but grief……… getting back all my software….. well, let’s say, I might have said a few rude words.

I ‘thought’ I’d made a note of all the stuff I had, down to plug-in software, actions and brushes. Some I had made, and some I had downloaded (acquired) years ago (it’s amazing what you find when you look hard).

The really frustrating part is that on my old machine, I am still running an older version of On1 software. Version 9 – upgraded sometime ago to version 10.

My new Mac had originally accepted this software, copied over direct from the old one last year. With a clean install of the OS though, I couldn’t find a download from On1. An email to them though helped, and they sent me the correct link, but I found that this older version is now incompatible with ‘Big Sur’ – and On1 have no intention of updating their product (that for them is out of date) so I can use it.

A bit of thought, and I decide that I can probably live without it. I’m certainly not paying for it again – or at least another upgrade…

One or two other bits also don’t work any more – and I decide that the issue is that since getting a MAC back in 2007, I’ve just used the migration tool, to copy one drive onto another. A close inspection of the library showed me rubbish going back to my first machine, but I’ve no idea why On1 worked before the new install….. anyway……

Roll forward 10 days and it’s all finished. Boot up time is back to around the 20 second mark. I’ve got all my Adobe stuff back on, and even the Google free NIk Collection worked albeit in a haphazard way. In a moment of enthusiasm, I upgraded that to the DXO Nik Collection 4. Well, it was on sale at a discount – I didn’t realise they only released this new version this month (June 2021).

The end result is great – well worth the hard work. The moral of the story is to maybe not use the migration tool again going forward.

Anyway, I am back up and running, that’s the important thing. Let’s get some images made now.

Fields near Red Hill Nature Reserve